Digital Graveyard Sweden

Kort om Digital Graveyard Sweden.

Moderna tider kräver moderna lösningar. Därför har jag, Ove Törnemar, under 2018-2020 utvecklat en modernare och miljövänligare lösning för er som då och då vill visa sin vördnad till avlidna vänner och släktingar. 

 

Långt bort

Många bor, arbetar och lever långt ifrån den plats man är född och oftast har sina avlidna släktingar begravda. Att ta sig till en kyrkogård tio eller hundra mil bort för att lägga blommor eller sätta ett ljus vid en gravsten sätter ett klimatavtryck som idag inte är acceptabelt. 

En bättre plats

Det blir i de flesta länder allt vanligare att kremera istället för att begrava vilket oftast blir billigare, men framför allt spar plats. Ibland kostar en fysisk gravplats stora summor och så även gravvården. Askan sprids oftast i en minneslund, vilket för många anhöriga gör att platsen för vördnad och minne av den avlidne ibland känns för anonym och publik. 

Digital gravsten.

Därför har jag arbetat med att skapa en plattform för digitala gravstenar där man genom att applicera en pdf-fil på en vald digital gravsten kan forma innehållet med text och bild så som den avlidne i sitt testamente uttryckt sin önskan att den skall se ut.  

Anhörig och besökare.

Du som anhörig äger gravstenen och sköter den med ändringar och besökskontroll. Besökaren som söker på land, ort, namn och döds- eller födelsedag, kan gå till den digitala blomstershoppen och köpa en blomma, krans, ljuslykta eller symbol från någon välgörenhetsorganisation och applicera invid gravstenen.

Dela minnen och sorg.

När man applicerat t ex en blomma kan man lämna ett avtryck efter sig, namn, telefonnummer, epostadress eller annat avtryck som gör att andra besökare kan se vem som besökt graven och hur man kontaktar denne. På så sätt kan man kanske upptäcka nya släktingar eller vänner till den avlidne och kanske dela minnen eller sorg med varandra. 

Blommor som aldrig vissnar, ljus som aldrig slocknar.

Den som väljer en symbol för en välgörenhetsorganisation betalar 1 Euro eller 10 SEK vilket omedelbet går direkt till den valda organisationen. Den som väljer en blomma eller ljuslyckta betalar 1 Euro eller 10 SEK. Betalning sker genom PayPal eller Kortbetalning. 

Alla har råd.

Det skall inte vara dyrt att visa att man kommer ihåg dem man vill visa sin uppskattning. Det skall inte vara dyrt eller komplicerat för den som vill administrera en gravsten. Du som besökare skall känna friheten att var du än befinner dig skall du kunna ta upp mobilen, gå till en appen Digital Graveyard, söka på land, ort, namn och datum för att finna den du söker. Du skall kunna välja mellan hundra digitala blomsterarrangemang och ett flertal digitala ljuslyktor för att applicera intill gravstenen på den du vill visa din vördnad och uppskattning. En grav kan omgärdas av ett hav av blommor som aldrig vissnar, lyktor som aldrig slocknar och symboler som visar givmildhet och engagmang. 

När, var och hur?

Under hösten 2020 kommer Betaversionen ut som App och hemsida. Du som önskar vara bland de första 1000 som får prova, kommentera och ge ändringsförslag kontaktar vår arbetsgrupp genom kontaktformuläret på denna hemsida. Vi hjälper dig att vara vår testpilot. Det enda kravet vi har är att du kan identifiera att du har släktskap till den avlidne anhörige vars gravsten du vill administrera. 

Välkommen till Digital Graveyard.

Försening på grund av Covid 19: Preliminär öppning av hemsida och app 10 december 2020. 

 

 

Exempel på enkel gravsten. Här applicerar du som anhörig text och symbol eller bild, (pdf-format) Det kommer att finnas ett stort antal gravstenar att välja mellan, både enkla och mer bearbetade. Det går även bra att fotografera en befintlig gravsten och applicera den på tom ruta. Instruktioner för hur detta går till kommer att ges till alla användare/ägare av gravstenar.